Best Buy Guide 2014 - 2

Door Azlannagh, 31-03-2014 12:00

Budget game-pc door Roberto:

 

Processor Intel Intel Core i5 4440 Boxed € 155
Moederbord Intel Asrock B85M Pro4 € 55
Grafische kaart Club3D Radeon R9 270 royalQueen € 146
Behuizing Cooler Master N200 (closed) € 32
CPU-koeler Stock-koeler € 0
Geheugen Crucial Ballistix BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU € 55
Voeding Corsair Builder CX430 Bronze € 37
SSD Crucial M500 120GB € 57
HDD Seagate Barracuda 7200.14 ST1000DM003 € 47
Optie:    
Optische drive Samsung SH-224DB € 18
Totaal zonder optie   € 584

 

 Gemiddelde prijzen van 30 maart uit de Tweakers.net-prijsvergelijker


 

Processor

Voor de processor in de budget pc hebben we gekozen voor een quadcore Intel processor, de i5 4440. Deze processor wordt standaard geleverd met een processorkoeler en hierdoor hoeft er dus geen CPU-koeler gekocht te worden. De gekozen processor is erg zuinig, maar daarnaast biedt hij genoeg snelheid voor games. Overklokken is echter bij de processor niet eenvoudig mogelijk, maar we sparen zo wel wat geld uit.

 

Wanneer je een kleiner budget hebt, kun je ook kiezen voor een AMD FX 6300. Deze is -inclusief een bijbehorend moederbord- goedkoper, maar is qua prestaties minder dan de gekozen processor.  

 


 

Moederbord 

Voor het moederbord hebben we deze keer gekozen voor een B85-moederbord. We maakten deze keuze omdat deze moederborden een stuk goedkoper zijn dan de H87-moederborden en de meeste gamers niet de mogelijkheden van een H87 gebruiken. Onze keuze is deze keer specifiek gevallen op de Asrock B85M Pro4. Dat moederbord heeft veel features en beschikt over alle belangrijke zaken. Zo vinden we bijvoorbeeld vier SATA-600 -aansluitingen en verschillende PCI-sloten op dit kleine mATX-moederbord. Ook is het moederbord voorzien van vier geheugensloten, zodat je altijd het geheugen kan uitbreiden. 

 


 

Grafische kaart 

Er is in de vele segmenten veel keuze tussen verschillende videokaarten. Dat is ook zo in de prijscategorie waar wij onze blik op werpen. Onze voorkeur gaat ook deze keer weer uit naar AMD, want die leveren toch de meeste ‘bang-for-buck’. Een aantal weken geleden lanceerde AMD nog de Radeon R7 265, maar deze is helaas nog maar beperkt verkrijgbaar. Daarom hebben wij deze keer nogmaals gekozen voor de duurdere R9 270. Op het moment van schrijven is de Club3D R9 270 RoyalQueen de voordeligste videokaart en daarom vind je die ook terug in onze samenstelling. De videokaart biedt genoeg prestaties om de meeste spellen op hoge instellingen te spelen met een FullHD-resolutie. Bij recentere spellen zul je echter wel de instellingen lager moeten zetten. 

 

 

Behuizing

De keuze voor een behuizing is erg persoonlijk, maar bij een budget pc kijken we toch vooral naar de mogelijkheden van elke behuizing. De Cooler Master N200 laat bij ons wat dat betreft de beste indruk achter, want de behuizing beschikt over veel belangrijke features. Zo worden er standaard al twee fans meegeleverd en is er plek voor vier 2,5’’ drives en drie 3,5’’ drives. Daarnaast vinden we aan de voorkant twee USB2.0-poorten en niet onbelangrijk is dat de N200 over één USB3.0-poort beschikt. 

 


 

Geheugen

Het beste is om het goedkoopste geheugenmodules te kopen. Wij hebben gekozen voor 8GB aan geheugen, omdat dat voor gamen en andere zaken ruim voldoende is. Het geheugen dat wij specifiek genomen hebben is Crucial-geheugen dat werkt met een snelheid van 1600MHz. Ook dit biedt voldoende prestaties en mogelijkheden voor ons systeem. 

 

 Voeding

Eén van de belangrijkste componenten bij het samenstellen van een computer is de voeding. Het is een goed idee om hierop niet te besparen, want een goede voeding kan je ook meerdere keren hergebruiken bij nieuwe systemen. In ons geval hebben wij gekozen voor de CX430 Bronze van Corsair. 430W is ruim voldoende voor ons complete systeem en zal alle componenten van genoeg stroom voorzien. Wil je echter later een betere of een tweede videokaart in de computer steken, is het wel verstandig om voor een andere voeding te kiezen. 

 


 

SSD

Sinds kort is het voor degene met een kleine portemonnee ook leuk en verstandig geworden om een SSD aan te schaffen. De prijzen dalen namelijk hard en sinds de laatste prijsdaling van de Crucial M500 kunnen we inmiddels een leuke en snelle SSD aan onze samenstelling toevoegen. Wij hebben gekozen voor een 120GB-versie van deze Crucial-SSD. Hierop kunnen we onder andere het besturingssysteem en meerdere programma’s en games op installeren. De M500 is daarnaast vanwege zijn power-safe capacitors extra veilig en ook de snelheden zijn prima. 

 


 

Harde schijf

Aangezien een 120GB SSD niet voldoende is om alles op te slaan, hebben wij ervoor gekozen om nog een 1TB interne HDD van Seagate aan het systeem toe te voegen. Deze HDD is niet zo snel als een SSD, maar biedt alsnog goede prestaties en is een goedkope keuze voor extra opslag. 

 

 


 

Optie:


Optische drive 

Veel mensen hebben nog een hele collectie aan DVD’s en CD-ROM’s. Deze collectie wil je zelfs af en toe nog gebruiken. Een optische drive is dan noodzakelijk en daarom voegen wij er een toe als optie aan ons systeem. Wij hebben gekozen voor de Samsung SH-224DB, omdat deze gunstig geprijsd is. Net zoals bij het geheugen geldt hier eigenlijk dat je het best e kan kiezen voor de goedkoopste optische drive. Bijna alle optische drives bieden dezelfde prestaties. 

 


 

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam