PC samenstellen - Waar moet je op letten?

Door Roberto, 07-03-2014 12:00

Moederbord 1


Wanneer je gekozen hebt voor een processor dient de volgende lastige stap zich al aan. Je moet namelijk een moederbord gaan kiezen en daar is vaak enorm veel keuze. Als eerste dien je vast te stellen welke chipset je wilt gaan gebruiken. Elke chipset heeft zo zijn features en mogelijkheden. Hierna ga je bepalen welke functionaliteiten jij graag wil hebben op jouw moederbord: hoeveel USB-aansluitingen wil je? Hoeveel SATA-aansluitingen voor HDD's en SSD's? Enz...

Als je bepaalt hebt welke functionaliteiten jij wilt hebben, kom je vaak voor de keuze te staan welk  formaat moederbord je wilt. Dat is vooral afhankelijk van de gekozen behuizing. De meest voorkomende formaten zijn mini-ITX, micro-ATX, ATX en XL-ATX. ATX en micro-ATX zijn de meest populaire formaten en daarom is er ook een groot aanbod van deze moederborden.

Op elk moederbord vind je geheugensloten. Hier dienen de geheugenmodules geplaatst te worden. In de afgelopen jaren zijn er een aantal verschillende soorten geheugentypes geweest. De meest recente zijn DDR2 en DDR3. Op dit moment vind je op bijna alle nieuwe moederborden geheugensloten voor DDR3. Deze geheugensloten ondersteunen geen DDR2 en oudere moederborden die geheugensloten voor DDR2 geheugenmodules hebben, ondersteunen logischerwijze geen DDR3 modules.

Meestal zie je op een moederbord twee of vier geheugensloten/ Dat komt omdat de meeste moederborden dual-channel support bieden. Hierdoor wordt de werkdruk tussen de geheugenmodules evenredig verdeeld, zodat je de maximale prestaties uit het werkgeheugen haalt. Het is daarom slim om altijd twee of vier geheugenmodules te kopen. Er zijn tevens moederborden die triple- en quad-support bieden, maar dat laten we nu even achterwege.

Voor de beste compatibiliteit en prestaties kun je wel het beste ervoor kiezen om allemaal identieke geheugenmodules aan te schaffen. Of je dus een moederbord neemt met twee of vier geheugensloten, is dus volledig jouw eigen keuze. Vaak wordt wel aangeraden om voor vier geheugensloten te kiezen, want bij aanschaf van extra geheugenmodules ben je dan niet verplicht om een nieuw moederbord of nieuw geheugen in een grotere capaciteit aan te schaffen.

Naast de geheugensloten vindt je op elk moederbord ook harde schijfaansluitingen. De bekendste die je op het moederbord terugvindt, zijn de SATA-aansluitingen. Op de meeste moederborden kom je sowieso SATA-300 aansluitingen tegen. Deze bieden genoeg snelheid voor de harde schijven en de optische drive, want zoals de naam al doet vermoeden heeft deze aansluiting een doorvoersnelheid van 300MB/s.

Wanneer je kiest voor een solid state drive(SSD) moet je er op letten dat het moederbord ook voorzien is van een SATA-600 aansluiting. Een SATA-300 aansluiting biedt namelijk niet voldoende snelheid voor een SSD en je kunt dus niet genieten van de volledige prestaties van de SSD. Een SSD haalt namelijk vaak snelheden van boven de 500MB/s. De SATA-600 ondersteunt deze snelheden, want die kent een maximale doorvoersnelheid van 600MB/s.

Een groot deel van het moederbord wordt gevuld met PCI-sloten. Deze sloten zijn bedoeld voor insteekkaarten. Op de meeste moederborden vind je nog steeds één of meerdere oude PCI-sloten. Deze zijn vooral bedoeld voor netwerkkaarten en geluidskaarten. Deze hebben namelijk niet erg veel snelheid nodig. Videokaarten daarentegen hebben wel veel snelheid nodig en daarom vinden we op moederborden ook PCI-E-sloten.

PCI Express 2.0 vind je vooral terug op oudere moederborden en wordt nog steeds ondersteund door de meest recente videokaarten. Sinds kort vinden we op moederborden ook PCI Express 3.0-sloten. De doorvoersnelheid ligt hier nog hoger en dit is vooral bedoeld voor de toekomstige snelle videokaarten. Vaak zie je bij de specificaties van de moederborden x1, x8 of x16 achter de verschillende PCI-E-sloten staan. Dat houdt kort gezegd in hoeveel kanalen elk slot tot zijn beschikking heeft. Een enkel kanaal (x1) heeft 250MB/s tot zijn beschikking, terwijl een x16-variant snelheden tot wel 4GB/s kan halen. Op een aantal oude moederborden kom je nog wel eens AGP-poorten tegen. Dat was de tegenhanger van PCI-E, maar inmiddels zijn deze bijna verdwenen. Let bij videokaarten dus altijd op de specificaties. Er wordt altijd aangegeven op welk PCI-E-slot de videokaart werkt. 

 

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam