PC samenstellen - Waar moet je op letten?

Door Roberto, 07-03-2014 12:00

Moederbord 2


Koeling is erg belangrijk en je moet daarom altijd letten of je wel genoeg aansluitingen hebt voor het aantal ventilatoren dat je wil plaatsen. Ook moet bij de processor een PWM-ventilatoraansluiting zitten, zodat de CPU-koeler niet altijd op maximale snelheid zal draaien. Bij de meeste processoren wordt standaard al een processorkoeler (ook wel CPU-koeler genoemd) meegeleverd en je hoeft daar in principe geen rekening mee te houden. Het kan voorkomen dat er geen processorkoeler wordt meegeleverd of dat je liever kiest voor een zelf uitgekozen koeler (aftermarket koeler). Bij aanschaf van een processorkoeler dien je dan rekening te houden met welke sockets de koeler ondersteunt.

Elke socket heeft zijn eigen formaat en het kan dus mogelijk voorkomen dat jouw CPU-koeler niet past op de processor. Kijk dus altijd goed naar de specificaties van de CPU-koeler. Voor het koelen van je processor heb je naast de CPU-koeler ook koelpasta nodig. De CPU-koeler moet namelijk zoveel mogelijk contact hebben met de processor. Op de standaard CPU-koeler van Intel is van tevoren al koelpasta aangebracht. Bij after-market CPU-koelers is dat niet het geval, maar in de meeste gevallen wordt er dan wel een tube of zakje koelpasta meegeleverd. 

Een ander belangrijk punt is het aantal USB-poorten. De meest recente moederborden hebben een overdaad aan USB-poorten, maar het kan zeker geen kwaad om te checken of er wel genoeg USB-poorten op je moederbord zitten. Wat vaak vergeten wordt, is om te kijken of het moederbord wel over een USB 3.0-connector beschikt voor het front-panel van de behzuining. De meeste behuizingen beschikken nu al een tijdje over één of meerdere USB 3.0-poorten. Deze poorten dienen middels een speciale header met het moederbord verbonden te worden. Op veel oudere moederborden en huidige moederborden met minder functionaliteiten is deze connector niet aanwezig en zijn de poorten dus niet te gebruiken. De fabrikant van de behuizingen heeft wellicht nog een USB 2.0-header aan de USB3.0-poorten gekoppeld, maar dat is niet in alle gevallen zo.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam