Maak kennis met Sandy

Door Perkouw, 22-07-2013 14:04

Een goede testsysteem moet voldoen aan een aantal eisen. Ten eerste moet het enorm veel kracht huisvesten om ervoor te zorgen dat het systeem zelf geen bottleneck is bij het testen van grafische kaarten en andere componenten. Ook moet het systeem toekomstvast zijn, dus moeten de laatste technieken aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan SATA-3 en USB3.0. We hebben daarom een aantal fabrikanten gevraagd om de high-end componenten aan te bieden. Het duurde niet lang of we hadden de ingrediënten voor een high-end testsysteem in huis.

Moederbord: ASUS ROG Rampage IV Formula
 
Asus leverde ons een bijzonder moederbord, namelijk de Rampage IV Formula. De kenners onder ons weten dat we hier dan ook te maken hebben met een moederbord uit Republic of Gamers (ROG) serie van Asus. Dit high-end moederbord is bovendien geschikt voor Intels Extreme Edition-processoren en beschikt over verschillende features om het maximale uit het systeem te halen. De Rampage IV Formula is tevens een overclockers moederbord. Dit is te herkennen aan de aanwezigheid van een dubbele BIOS, wat zorgt voor enorm veel instelmogelijkheden wat betreft voltages en klokfrequenties.

 
Processor: Intel Core i7-3970X Extreme Edition

De Intel Core i7-3970X Extreme Edition is de snelste Sandy Bridge-E processor. De processor heeft maar liefst zes cores gecombineerd met HyperThreading. Het ontbeert de processor echter wel aan een IGP wat een videokaart noodzakelijk maakt. De processor loopt standaard op 3.5GHz, maar kan automatisch overgeklokt worden middels de turbo-boost naar 4GHz. De op 32nm geproduceerde processor kent verder een TDP van 150W en deelt 12MB L3-cache. In combinatie met de ASUS Rampage IV Formula moederbord moet de processor goed over te klokken zijn. Aangezien de processor zelf al 150 watt verstookt, hebben we de processor in bedwang gehouden door geen overclockprofiel te kiezen.

 

 
 
Processorkoeler: Corsair H100i

Intel's i7-3970X wordt geleverd zonder koeler. We hebben dus te maken met een zogenaamde tray versie. Intel heeft hier bewust voor gekozen omdat ervaring leert dat gebruikers van een Extreme Edition processor vaak hun eigen koeloplossingen gebruiken. Om een processor zo optimaal mogelijk te koelen kom je al snel uit op waterkoeling. De oplossing vonden we in een Corsair H100i. Corsairs complete waterkoelingsset wordt ook nog eens standaard geleverd wordt met Corsair Tlink, een stukje software waarmee je niet alleen inzage krijgt in de temperaturen, maar waarmee je ook allerlei zaken kunt aanpassen zoals fansnelheden.
 
 
Geheugen: Corsair Vengeance LP 16GB 1866MHz CL9

Bij een snelle processor hoort natuurlijk ook snel geheugen. Een setje met vier 4GB reepjes van Corsair die op 1866MHz geklokt zijn, waren dan ook een prima keus voor ons nieuwe testsysteem. 
 

SSD: PNY Prevail Elite SSD 120GB

Bij een fatsoenlijke pc zijn SSD's al niet meer weg te denken. Ons testsysteem kon dan ook niet zonder een snelle SSD. De PNY Prevail Elite is wellicht een behoorlijk onbekende SSD , maar dat kan komen door zijn stevige prijs. De prestaties liegen er echter niet om. Met een opgegeven schrijfsnelheid van 515 MB/s en een leessnelheid van 550 MB/s doet deze mee in de top van 2.5'' SSD's.

Voeding: Corsair TX850M 80 Plus Bronze

Als voeding voor het testsysteem hebben we gekozen voor een 850W voeding van Corsair, de Corsair TX850M 80 Plus Bronze. Voor de basiscomponenten is dit natuurlijk een veel te sterke voeding. We gaan echter videokaarten benchen op het testsysteem en die zijn, zo leert de ervaring, vrij vaak aardig hongerig naar stroom. Met een Plus Bronze efficiency stempel is dit bovendien één van de betere voedingen. Door 850W als plafond te kiezen creëren we de mogelijkheid om zonder veel problemen meerdere videokaarten naast elkaar te testen in SLI of CrossfireX.

Behuizing: Cooler Master Trooper

Om alle hardware te huisvesten waren we uiteraard op zoek naar een degelijke behuzing. Hierbij zochten we specifiek naar een kast met veel ruimte, zodat we ook ruimte hadden voor grote videokaarten, alsook naar een kast met voldoende koelingsmogelijkheden zodat we niet alleen onze waterkoelingset van Corsair konden monteren, maar ook voldoende fans voor een zo optimaal mogelijke airflow. Cooler Master voorzag ons hierbij van haar Trooper behuizing. Een dijk van een behuizing die ruimschoots aan onze eisen voldoet. De Trooper heeft een uitgebreide kabelmanagement en de mogelijkheid om de snelheid van fans te manipuleren via de een simpele fancontroler. Ook bevindt zich een USB3.0 en e-SATA aansluiting aan de voorzijde, wat in de praktijk erg handig is.

Koeling: Noctua

Met allemaal topcomponenten konden we op het gebied van luchtkoeling natuurlijk ook niet onderdoen. We kwamen dan ook uit bij Noctua voor drie NF-S12A 120mm fans en twee NF-A14 140mm fans. De fans kenmerken zich niet alleen door een goede airflow, maar zijn daarbij ook nog eens stil en efficiënt. Alhoewel de meegeleverde fans relatief stil zijn, wist Noctua hier nog een schepje boven op te doen met als gevolg een stil en krachtig testysteem. De imposante kast weegt van zichzelf al een forse 13 kilogram en wordt nog eens aangevuld door alle high-end hardware.

De specificaties liegen er niet om. We hebben hier te maken met een high-end testsyteem met de snelste processor uit de Sandy Bridge-E reeks. Een naam kiezen was daarom niet moeilijk: Sandy was geboren.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam