Best Buy Guide 2016 - Een frisse start van 2016

Door Perkouw, 01-02-2016 12:00

Best Buy Guide 2016 - Budget


Processor Intel Intel Core i5-6400 Boxed € 190
Moederbord Intel MSI H110M PRO-D € 55
Grafische kaart  Gigabyte GV-N950WF2OC-2GD € 164
Behuizing BitFenix NOVA Wit € 28
Geheugen Crucial CT2K4G4DFS8213 € 39
Voeding Cooler Master GM G450M € 52
SSD Plextor M6V 128GB € 50
Totaal zonder optie   € 578
Opties
Optische drive Samsung SH-224DB Zwart € 14
Processorkoeler Cooler Master Hyper TX3 Evo € 20
Totaal met optie   € 612

Prijzen van 8 februari uit de Tweakers.net-prijsvergelijker


 

Processor - Intel Core i5-6400

Skylake is er nu een tijdje en de prijzen zijn dusdanig gestabiliseerd dat het nu mogelijk is om ook in het budgetsysteem hiervoor te gaan. De i5 6400 heeft vier cores en dat is voor games uit de nabije toekomst voldoende. Daarnaast doet deze processor niet veel onder voor de overklokbare i5 6600K. Het is zelfs mogelijk om de i5 6400 over te klokken met het juiste moederbord, al zitten daar wel wat haken en ogen aan. Op overclocking.guide (non K overclocking guides) staan uitgebreide artikelen over de pro en cons van eventueel overklokken van een i5 6400.

 


Moederbord- MSI H110M PRO-D

Een processor van een andere generatie vereist ook een ander moederbord. De H110M Pro-D lijkt in grote lijnen op de H81M E34 van de vorige keer. De H110M Pro-D heeft twee SATA-3 aansluitingen meer, twee USB 3.0 poorten minder, twee USB 2.0 poorten meer en ondersteuning voor DDR4 geheugen. Daarnaast kan in dit bord 32GB geplaatst worden op de twee DIMM-sloten, wat bij de H81M E34 'slechts' 16GB aan geheugen was. Overklokken gaat overigens niet lukken met dit moederbord, want dat kan alleen met moederborden uit deze lijst.

 


Grafische kaart - Gigabyte GV-N950WF2OC-2GD​

De grafische kaart blijft deze keer ongewijzigd. De Nvidia GeForce GTX 950 komt dit keer dan ook uit de stal van Gigabyte. De GTX 950 is prima voor FullHD gaming met medium settings. Daarnaast is hij compact, stil en verbruikt hij weinig stroom. Een ander pluspuntje is dat de GTX 950 goed overklokt. Prestatiewinsten van 10 à 15% zijn niet uitzonderlijk te noemen.

 

 


Behuizing - Bitfenix Nova

Om wat verandering aan te brengen in de behuizing hebben we dit keer gekozen voor de Bitfenix Nova. De Bitfenix Nova is een echt budgetmodel en dat is vooral te zien in de materiaalkeuze, want er is namelijk veel plastic gebruikt. Het uiterlijk is echter redelijk strak en daarmee onderscheidt hij zich van een hoop andere behuizingen in dat segment. Verder heeft de Nova een moderne indeling met de voeding op de bodem en ruimte voor lange videokaarten, een stoffilter voor de voeding, één fan aan de achterzijde (+ ruimte voor twee extra) en duimschroeven voor de zijpanelen. Wat dat betreft, is de Nova voor 30 euro wat ons betreft geen miskoop.

 


Geheugen - Crucial CT2K4G4DFS8213

DDR4-geheugen is het geheugen dat past bij Skylake processors en de bijbehorende moederborden. Een bijkomend voordeel is dat DDR4 iets energiezuiniger is en ook wat sneller. In eerste instantie was DDR4 wat duurder, maar de prijzen zijn nu dusdanig gedaald dat daar geen sprake meer van is. Voor het budgetsysteem hebben we het goedkoopste 8GB kitje gezocht en eigenlijk komen we dan steevast op Crucial uit.

 


Voeding - Cooler Master G450M

De be quiet! Pure Power L8 400W hebben we dit keer vervangen door de GM450M van Cooler Master. De GM450M is ietsjes duurder, maar daar krijg je wel een semi-modulaire voeding voor terug. Vooral tijdens het bouwen is het fijn om de hoeveelheid kabels te beperken tot een minimum. Verder is de GM450M redelijk stil, heeft het een Bronze certificaat en 5 jaar garantie. Vooral dat laatste punt is vrij uitzonderlijk voor budgetgeörienteerde modellen. 450 watt is ruim voldoende voor een GTX 970, dus voor een GTX 950 moet dat al helemaal ruim bemeten zijn.

 


SSD - Plextor M6V 128GB

We hebben ditmaal wederom voor een SSD in de setup gekozen omdat we van mening zijn dat je hier zoveel meer profijt uit haalt dan dat we kiezen voor een 1 of 2TB harde schijf. Dit keer kiezen we in plaats voor de Plextor M6V in plaats van de Crucial BX100. De Plextor M6V heeft goede reviews en als kers op de taart is hij nog eens goedkoper ook.

 


Opties:


Optische drive - Samsung SH-224DB

Voor de gamers die nog veel games op een CD-ROM in de kast hebben liggen, is een optische drive vaak geen overbodige luxe. Daarom hebben wij weer een goedkope optische drive onder de opties vermeld. Dit gekozen model voldoet prima en zal je complete collectie goed kunnen afspelen.

 

 


Processorkoeler - Cooler Master Hyper TX3 Evo

De standaardkoeler van Intel is voldoende, maar voor wat meer stilte en betere koeling is de Hyper TX3 Evo van Cooler Master een prima optie die ook nog eens betaalbaar is. Onder volle belasting is hij misschien iets luidruchtiger dan de standaardkoeler, maar omdat hij beter koelt, kan je de fan langzamer laten draaien in het BIOS zodat hij muisstil wordt. Een ander voordeel van de Hyper TX3 Evo is dat hij makkelijk kan worden bevestigd met behulp van pushpins, net als de standaardkoeler.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam