Review: Corsair K65 RGB Rapidfire - met exclusieve Cherry MX Speed switches

Door Carambola, 02-06-2016 12:00, bron: corsair

Gebruikerservaring - Corsair K65 RGB Rapidfire


De K65 is een wat kortere variant van de K70, doordat men er voor heeft gekozen om het numpad weg te laten. Dit heeft als voordeel dat er wat meer ruimte vrijkomt op je bureau. Ergonomisch zou ook dit ook het voordeel hebben dat de muisarm ook wat rechter voor je uit zit. Het exemplaar dat wij ontvingen had een UK-layout waardoor de linkershift vrij kort is. Voor games waarbij je veel de shift gebruikt is dit niet prettig, dus let bij de aanschaf erop dat je een US-layout variant neemt. Net zoals bij de andere K70- en K95-modellen liggen de toetsen ook hier als het ware bovenop het toetsenbord, waardoor deze makkelijk te reinigen is met een busje perslucht.

Waar dit toetsenbord zich echt mee onderscheidt, is met de aanwezige MX Speed switches van het Duitse Cherry. De MX Speed heeft een actuatiepunt van 1,2mm in plaats van 2mm waardoor deze sneller is. In de praktijk is het wel merkbaar, want de toetsen hoeven nog maar nauwelijks ingedrukt te worden om geregistreerd te worden. Daarnaast kan de toets ook minder ver worden ingedrukt, 3,2mm in plaats van de gebruikelijke 4mm.

In de praktijk voelt de kortere travel (dat is die 3,2mm afstand) vergelijkbaar aan met het plaatsen van rubberen O-ringetjes. Deze ringetjes dempen voornamelijk het geluid van een toetsenbord, maar ze zorgen er ook voor dat de toetsen minder ver kunnen worden ingedrukt. Gaven deze aanpassingen ons het gevoel dat we er dusdanig beter van presteerden? Eerlijkheidshalve niet echt, maar het typt wel prettig. Wellicht dat een kortere travel en actuatiepunt pas echt verschil maakt bij games waar je snelle reflexen nodig hebt of bij een patterngame zoals OSU.

Om de toets tot de bodem in te drukken is er 45 cN aan kracht vereist, hetzelfde als bij Cherry Red switches. In de praktijk voelt het meer alsof het tussen een Cherry Red (45 cN) en Cherry Black (60 cN) zit. Als we de curve van de switch erbij pakken, zien we ook meteen waarom. In het begin is er namelijk minder kracht nodig dan bij een Cherry Red switch, maar de curve loopt steiler, waardoor er meer kracht nodig is des te verder de switch is ingedrukt.

Bron: /r/mechanicalkeyboards

De verlichting op de K65 RGB is zeer uitgebreid. Corsair heeft met de aanwezige software een flink aantal effecten mogelijk gemaakt. Daarnaast kan je ook zelf aan de slag door gradients, ripple en pulserende effecten toe te voegen en te combineren om op die manier het toetsenbord naar je eigen smaak in te richten. Verder is er ook een levendige community, waarbij men elkaars profielen uitwisselt voor nog meer lichteffecten. Het onderstaande fragment geeft je een idee van de voorgeprogrammeerde effecten die Corsair heeft ingebouwd in de CUE software.

Bron: Go Mechanical Keyboard

Tot slot hebben we aan de onderkant nog een aantal zaken die het gebruiksgemak bevorderen. Aan de onderzijde treffen we nog wat stukjes rubber aan die ervoor zorgen dat de K65 RGB Rapidfire niet gaat schuiven. Daarnaast zijn er nog wat staanders die uitgeklapt kunnen worden waarmee het achterste deel, het voorste deel of beide delen verhoogd kunnen worden.Verder is er een polssteun aanwezig over de gehele breedte: deze voelt stevig aan en heeft een zachte coating. De polssteun is overigens optioneel, mocht je er een hekel aan hebben.


Software


De software maakt het verschil bij de K70 RGB. Als we alleen de backlight in verschillende kleuren zouden kunnen veranderen, zou het een behoorlijk saai toetsenbord zijn. Gelukkig is dat niet het geval, want we krijgen namelijk ook de mogelijkheid om een aantal effecten toe te voegen aan toetsen. Echt heel eenvoudig is de software overigens niet, maar dat kan ook niet anders als we kijken naar de hoeveelheid opties die het pakket bevat. Toch zijn er al een groot aantal effecten vooraf ingesteld, zoals een knightrider effect of regenboogeffect.

 

Aan alle toetsen kunnen actions gekoppeld worden (macro's) en ook specifieke lichteffecten voor alleen die toets.

De actions kunnen ook afzonderlijk nog bekeken en aangepast worden in een aparte tab.

Tot slot is er ook de optie om settings van een toetsenbord te koppelen aan een applicatie, zoals bijvoorbeeld je favoriete shooter.

Effecten kunnen ook zelf gemaakt worden, naast de al bestaande effecten zoals de regenboog of het ripple-effect. We zien een viertal opties: Solid, Gradient, Ripple en Wave. Solid is een vaste kleur en bij Gradient gaat de verlichting over in andere tinten. Zo begint het effect in de onderstaande afbeelding met blauw, gaat het daarna over naar wit en eindigt het weer in blauw. De overgang is hierbij redelijk vloeiend en er is niet echt een harde grens aanwezig waarbij we het blauw zien veranderen naar wit en vice versa.

Bij Ripple zien we een soort van golfjes zoals wanneer je een steen in het water gooit, maar deze keer dan met licht. Bij het Wave-patroon kan er een golfbeweging gemaakt worden vanuit één punt en in een bepaalde richting. Die richting kan zelf bepaald worden aan de hand van de meegegeven graden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam