Review: MSI GPU toppers - GTX 10XX serie

Door Heath, 06-07-2017 12:00

Benchmarks - GTX 1080ti, GTX 1070 en GTX 1060


Onderdeel van iedere benchmark hoort natuurlijk GTA V te zijn. De game wordt nog steeds religieus gespeeld, mede doordat Rockstar de game blijft voorzien van extra content. Ook een competetieve game als Overwatch, die relatief veel pracht en praal op het scherm weet te toveren voor een Blizzard game, is opgenomen in de testsuite. Hoewel wat ouder is The Witcher 3 ook nog steeds een van de meest veeleisende games, als het op de hardware aankomt.

Grand Theft Auto V


In GTA V scoort de GTX 1070 nog speelbare framerates op 1440p. Opvallend aan deze benchmark is de verbetering van meer dan 20 FPS tussen de normale GTX 1080 en de GTX 1080ti. GTA V bewijst nog maar weer eens dat het op de allerhoogste settings nog steeds een zware game is, hoewel met lagere settings ongetwijfeld ook speelbare framerates te halen zijn voor de GTX 1060.

Overwatch


Bij Overwacht is te zien dat iedere kaart zeer respectabele en, het meest belangrijk, speelbare framerates ophoest. Ook met de GTX 1060 is een zeer soepele ervaring gegarandeerd, zelfs bij de bizarre hoeveelheid pixels die voor 21:9 1440p berekend moeten worden. 

Witcher 3


Aangekomen bij The Witcher 3 zien we weer de GTX 1080ti een gigantisch gat slaan tussen zichzelf en de GTX 1080. Daar waar de normale uitvoering een respectabele 65,3 FPS neerzet, overtroeft de ti-variant met 86,7. Deze hogere waarde voor gemiddeld FPS resulteerde ook in minder framedrops of microstutter, waardoor de ervaring in het geheel als zeer vloeiend werd ervaren. Alle andere kaarten uit de suite hadden wel last van framedrops, een jammer gebeuren dat de immersie in een game volledig kan breken. Op deze resolutie is enkel de GTX 1080ti berekend op 21:9 1440p op de allerhoogste settings.

Overzicht


Over het algemeen genomen is de curve van dure kaart naar mid-range kaart zeer goed te zien. Met een gemiddelde verkoopprijs van rond de €330 ten tijde van de review levert de GTX 1060 absoluut geen verkeerde prestatie. Hoewel settings in games ongetwijfeld teruggeschroefd moeten worden om goed vloeiend aan te voelen, is deze kaart een goede keuze voor budget gaming systemen.

Het gat dat moet worden geslagen naar de GTX 1070 vanaf de GTX 1060 komt neer op ongeveer €140, de kaart heeft daarmee een gemiddelde verkoopprijs van €470 ten tijde van de review. Een relatief groot gat, maar de stap van sub-optimaal qua FPS naar zeer speelbare FPS getallen kan het absoluut waard zijn.

De beste kaart uit de round-up vandaag gaat voor een gemiddelde verkoopprijs van rond de €800 over de toonbank ten tijde van de review. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van de GTX 1070. De toegevoegde waarde in termen van FPS is in geen enkel opzicht ook maar enigzins in de buurt van een verdubbeling. De GTX 1070 komt op ongeveer 80% van de performance van de GTX 1080ti in de boeken. Voor VR mag de GTX 1080ti dan een absolute vereiste zijn, hierover meer op de volgende pagina, maar voor normaal gamen op 21:9 1440p lijkt de GTX 1070 momenteel de perfecte balans te vinden tussen prijs en geleverde performance.

Overigens is het belangrijk om rekening te houden met de zogenaamde "mining bubble" ten tijde van schrijven. Wegens de hoge wisselkoersen voor meerdere cryptovaluta zijn videokaarten zeer in trek en is er een schaarste ontstaan waardoor prijzen omhoog zijn geschoten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam