Review: MSI GE73VR-7RF - Mobiel gamestation en powerhouse

Door Heath, 24-10-2017 12:00

Gebruikerservaring - MSI GE73VR 7RF


Het allereerste waar je mee wordt begroet is het welbekende logo van MSI met de bijpassende draak. De laptop is veel minder "schreeuwerig" dan de GT73VR Titan, maar we kunnen het nog geen zakelijke uitstraling noemen.

We moeten eerlijk bekennen dat we toch langer op zoek zijn geweest naar de aan-/uitknop dan we willen toegeven, hij is dusdanig subtiel vormgegeven dat hij op gaat in de behuizing. Maar zodra hij dan toch gevonden is, springt de laptop tot leven en direct is te zien dat de per-key-backlight een prachtige toevoeging is. 

 

Het eerstvolgende wat ons opvalt is dat net als de GT73VR de koeling zeer merkbaar aanwezig is. Dit is iets dat te verwachten valt van een laptop waar een i7 7700HQ in wordt gestopt. De CPU behaalt in normaal gebruik dikwijls rond de 70 graden Celcius op de CPU package volgens HWMonitor. Prima temperaturen, ze zorgen alleen wel voor de sterk aanwezige geluiden van de koeling. De grootte van de laptop draagt hier aan bij, met zijn 17 inch en behoorlijk aanwezige bezels om het scherm is er meer dan genoeg ruimte om de koeling in weg te werken. Voor een laptop waarbij het scherm als een uitblinker wordt neergezet, is 17 inch absoluut het minimum. 

 

Op het gebied van stroomtoevoer zijn er verbeteringen doorgevoerd in het ontwerp ten opzichte van de Titan, de connector blijft namelijk steviger vastzitten en voelt over het algemeen robuuster. Wel heeft de accu/stroomvoorziening het bekende probleem van MSI: een leeglopende accu tijdens het gamen wanneer de stroomtoevoer gewoon is aangesloten.

Aangekomen bij de onderzijde van de laptop zien we de gemakkelijke toegang tot de upgrade-regio. Hier is, zonder het doen vervallen van de garantie, het interne geheugen te upgraden tot maximaal 32GB en is een M.2 slot te vinden. Het M.2 slot is gevuld door een SSD van 256GB die zeer respectabel presteert, qua laadtijden is geen merkbaar verschil met een Samsung Evo 950 Pro M.2 SSD.

Helaas zijn die goede prestaties wel broodnodig. Het standaardpakket aan software is nogal overvol, dit zorgt vrij vaak voor prestatieproblemen in normaal gebuik. De configuratie waarin wij de laptop hebben bekeken heeft een probleem waarbij het systeem zeer frequent microstutters en korte vastlopers heeft tijdens alle gebruik. We hebben dit aangekaart bij MSI, ze waren hier van op de hoogte maar hebben nog geen oplossing. Er is ons verteld dat dit een combinatie is van Windows 10 versie v1607 en v1703 tesamen met Nvidia Optimus en dit op de VR ready laptops van MSI.

Verder is naast deze software ook Norton aanwezig, een programma dat veel resources claimt. Ook waren wij behoorlijk verbaasd toen een scan van Norton uitwees dat Dragon Center, MSI's eigen software pakket voor monitoring en tweaking, werd gevlagd als gevaarlijke software. Zeer spijtig, aangezien Dragon Center een hoge granulariteit aan controle biedt over de laptop. Verder is er wat betreft software een proefversie van XSplit voorgeïnstalleerd, alsmede het uitgebreide Killer DoubleShot Pro pakket. 

Op het gebied van audio is de laptop zeer uitzonderlijk te noemen. De Dynaudio installatie is extreem helder van klank en produceert met gemak het benodigde volume om boven de koeling uit te komen. Het is mogelijk om fatsoenlijk te gamen over de speakers van de laptop, hoewel een headset altijd aan te raden is. De bass is zeer goed hoorbaar en hoge tonen blijven ook helder, we kunnen met vrij veel zekerheid zeggen dat dit de beste audio in een laptop so far is.

 

Gamen kan de laptop zeer zeker, we hebben de prestaties onder de loep genomen met de meest recente driver die beschikbaar was ten tijde van schrijven, versie 387.92. De GTX 1070 die door deze driver wordt aangestuurd is meer dan in staat om het 120HZ paneel van genoeg frames te voorzien. De beefy koeling zorgt ervoor dat de kaart vrijwel altijd naar zijn maximale boost snelheid kan. Dat leverde ons in een game als Overwatch op de allerhoogste settings een gemiddelde van 159 FPS op met geen merkbare dips. Voor dit soort competetieve games is het 120HZ paneel echt geweldig, zij het een met een relatief slechte kijkhoek voor het type TN-paneel. Maar wie gaat er vanuit de meest onmogelijke hoek zitten gamen? Wat ons betreft is dit dus geen enkel probleem.

Met CS:GO weet de laptop op de allerhoogste settings een minimaal framerate neer te zetten van 100 met een gemiddelde van 180 in een ronde op de map Dust 2. Wat ons betreft zeer werkbare getallen en een prachtige weergave op het 120HZ scherm.

Afbeeldingsresultaat

Hoewel het zeker leuk is om shooters te spelen met de laptop, is een van de speerpunten van MSI dat de laptop geschikt is voor VR. Daarom hebben wij op dit model een Oculus Rift aangesloten en een drietal VR games gespeeld. Om te beginnen Robo Recall. De game zelf detecteert welke hardware geïnstalleerd is en past hierop de settings automatisch aan. De settings worden allemaal op het hoogst gesuggereerd, behalve Pixel Density. Hoewel een extreem zware functie, zorgt het wel voor betere visuele kwaliteit. Ook al stond deze op de setting 1.0, neutraal, was er tijdens spelen toch zeer veel microstutter te merken waardoor we uiteindelijk zelfs kort misselijk werden. Door de MSAA uit te zetten, indirecte schaduweffecten uit te zetten en de Pixel Density op 0.7 te zetten wisten we de framerate enigzins stabiel te krijgen met minimale stutters. Jammer genoeg is de laptop voor deze titel toch nog niet krachtig genoeg.

Afbeeldingsresultaat voor elite dangerous

Daarna was Elite Dangerous aan de beurt. Hierbij werden we eigenlijk vrijwel direct al teleurgesteld. De laptop beschikt over 3 normale USB aansluitingen en één type C. Twee van deze USB poorten worden al in beslag genomen door de sensoren van de Oculus, dit laat enkel één poort over voor andere zaken en de type C voor bijvoorbeeld een hub. Dat laatste is absoluut een must, wij speelden de game namelijk met een HOTAS die de laatste USB aansluiting in beslag nam waardoor een extern toetsenbord of muis bijvoorbeeld al niet meer mogelijk is. Het is werkbaar, maar dan met heel veel kabels wisselen. 
Qua performance weet de laptop zich goed te houden met settings in de medium en high categorie. AA moet wel achterwege worden gelaten, het wordt dus wel wat lastig om tekst in de cockpit te lezen. Echter is de game wel speelbaar en hebben we zeer genoten van de ervaring, zij het merkbaar minder goed dan een desktop met bijvoorbeeld een GTX 1080. Microstutter was in deze titel niet aanwezig, wat ons betreft een must om lekker virtueel te kunnen gamen. 

Afbeeldingsresultaat voor keep talking and nobody explodes

Aangekomen bij de laatste VR titel, Keep Talking and Nobody Explodes. Een wat oudere titel die ook grafisch minder veeleisend is en zeer goed werkt met de Touch controllers van Oculus. Met AA aan werkt de game nog steeds prima, geen enkele microstutter te bekennen. Als het op deze titel aankomt, is de laptop voor VR zeker meer dan geschikt. Alle benodigde input is aan te sluiten op de aanwezige USB poorten en qua power is er genoeg aanwezig om de game lekker te draaien. In dit scenario komt de laptop het beste tot zijn recht wat ons betreft.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam