Review: Gigabyte Brix - Kleine alleskunner (?)

Door Perkouw, 25-05-2016 12:00

Gebruikerservaring - Gigabyte Brix i3


Wanneer je de Brix aanschaft, komt deze zonder besturingssysteem, geheugen en opslagmedium. Dit moet je zelf dus nog aanschaffen. In ons geval hebben we de unit voorzien van een enkele 8GB DDR4-SODIMM en een 256GB MSATA-SSD van Crucial. Het inbouwen was een fluitje van een cent en we waren dan ook onmiddellijk klaar voor de strijd.

De Brix is met recht en reden een klein apparaat te noemen. Dankzij dit kleine formaat is de Brix gemakkelijk uit het zicht te plaatsen en is deze ook achter je monitor te monteren. Voor dat laatste levert Gigabyte ook een VESA-mount mee. Enig nadeel bij zo’n klein apparaat blijft de hoeveelheid kabels die er naar toe moeten van al je apparatuur.

Eenmaal alles aangesloten, start de Brix heel snel op. Na Windows 10 geïnstalleerd te hebben valt ons wel één ding op. WiFi werkt direct out-of-the-box en de lan-poort niet. Windows 10 herkende deze ook niet direct en zelfs na een paar update-ronden kwamen we tot de conclusie dat we deze handmatig moesten installeren. Bij een zelfbouw pc met een moederbord van bijvoorbeeld Gigabyte kunnen we hier inkomen, maar voor een systeem van dit kaliber is dit gewoon jammer.

Uiteraard hebben we een aantal benchmarks gedraaid. De i3 draait zoals verwacht en ook de geplaatste SSD weet zonder problemen zijn top te bereiken. Statische benchmarks zijn ntauurlijk één ding. In het dagelijks gebruik is het systeem vlot te noemen. Je zou niet weten dat je te maken hebt met zo’n enorm kleine pc.

Als Office pc is de Brix dan ook meer dan geslaagd. Gigabyte geeft op haar website echter aan dat de Brix tot veel meer zaken in staat zou moeten zijn waaronder het weergeven van 4K resolutie. Ook hier kunnen we een vinkje zetten, maar dan komt er ineens een omslag.

Zo zouden we de recentste 3D-games moeten kunnen spelen volgens Gigabyte (quote: “An Ultimate Graphics Powerhouse”). Ook voor gebruik van videobewerking zou dit het ideale systeem moeten zijn. Erg mooie leuzen, maar die gaan niet op voor, in ieder geval, deze versie van de Brix. Als Office pc kan hij prima mee met zelfbouw pc’s en laptops. Een game/video-edit bak is het dan weer totaal niet te noemen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam