Review: Nacon GC-400ES Alpha Pad - Verfrissende nieuwe speler

Door Heath, 20-12-2016 12:00, bron: nacongaming

Gebruikerservaring - Nacon GC-400ES Alpha Pad


Het eerste wat opvalt als de controller in handen wordt genomen, is zijn gewicht. De controller is verbazingwekkend licht en valt samen met zijn vormgeving in een fijne grip. De controller heeft qua vormgeving verrassend veel weg van de Xbox One controller. 

Opvallend is het gemak waarmee de extra knoppen aan de achterzijde bediend kunnen worden. Bij een grip met de wijsvingers op de triggers, valt de middelvinger op natuurlijke wijze in positie voor deze extra knoppen. Over die knoppen en hun functies vertellen we later meer in het deel over de bijgeleverde software.

Een tweede aandachtspunt zijn de analoge joysticks. De rechter joystick is concaaf vormgegeven met het Nacon logo in reliëf op de bovenkant. De joystick is gemakkelijk weg te duwen en schiet met verrassend veel kracht terug naar de neutrale positie. Dit zorgt er wel voor dat de overgang van links naar rechts bewegen extra weerstand geeft in het midden. Tijdens het spelen viel dit echter niet op en werd dus niet als storend ondervonden. 

De linker joystick daarentegen is convex vormgegeven, gecoat met een zacht aanvoelend rubber en een honingraat reliëf. Dit reliëf geeft de joystick meer grip, in samenspel met de convex vormgeving. De combinatie hiervan zorgt er voor dat de duim fijn op de joystick ligt en niet vaak opnieuw vastgepakt hoeft te worden.

Aangekomen bij het D-pad met 8 richtingen valt op dat er voor een samensmelting tussen de Xbox 360 controller en de Xbox One controller is gekozen. Daar de Xbox 360 controller een volledige rond stuk plastic had en de Xbox One een plusvormig stuk plastic, gebruikt Nacon een rond stuk plastic met enkele uitsnedes die de richtingen makkelijker van elkaar doen onderscheiden. De knop ligt op een fijne diepte verzonken in de behuizing, waardoor de duim geen extra moeite hoeft te doen met het indrukken van de knoppen. 

Bij de software wacht een nare verrassing. Deze ligt namelijk verscholen achter een registratiemuur. Hier zijn wij geen grote fan van, maar het is een te overkomen obstakel. Eenmaal het registratieformulier te hebben ingevuld en de spelfouten hierin te hebben genegeerd, kunnen we de software downloaden. Hierbij hebben wij jammer genoeg moeten constateren dat niet iedere installatie van Windows compatibel is met de software. Met Windows 10 Pro liepen wij tegen het probleem aan dat de software niet wilde opstarten. Echter na controle van Windows 7 Pro, Windows 8 Home Premium/Pro en Windows 10 Home Premium is gebleken dat de software wel functioneert. 

  

 

Het welkomstscherm van de sofware ziet er strak en overzichtelijk uit. Het is mogelijk om verschillende profielen in te stellen en te beheren, waarbij er vier profielen tegelijkertijd op de controller gezet kunnen worden. Ieder profiel kan bestaan uit compleet verschillende toetsinstellingen. We kiezen met opzet voor het woord toetsinstellingen, aangezien op de achtergrond iedere toetsaanslag wordt vertaald naar een toetsaanslag van een toetsenbord. Het is bijvoorbeeld mogelijk om iedere knop te binden aan een toets van een standaard toetsenbord. Het statement dat de controller voor MOBA's geschikt is, wordt zo duidelijk versterkt. 

Wat betreft de analoge joysticks, kunnen hiervoor vier verschillende instellingen voor snelheid gemaakt worden. Bijvoorbeeld voor kleine precisiebewegingen kan de software ervoor zorgen dat de muis veel of juist weinig beweegt. De andere drie instellingen zijn voor middelgrote bewegingen, grote bewegingen en tot slot de deadzone van de joysticks. Een respectabele hoeveelheid van aanpasbaarheid. 

Ook stelt de software je in de gelegenheid om de knoppen op de achterzijde in zijn geheel uit te schakelen. Wanneer je als gamer bijvoorbeeld een stevige grip hebt, kan het voor komen dat deze knoppen onbedoeld ingedrukt worden. Dat Nacon de gebruiker de optie geeft om die uit te zetten, is zeer welkom. 

In praktijk houdt dit in dat de controller niet out-of-the-box volledig benut kan worden, er is enige instelling vereist. Gelukkig biedt Nacon hierbij de mogelijkheid om dit probleem snel te omzeilen, door de controller verschillende modi mee te geven. Door middel van de knoppencombinatie "select" met "home" is de controller om te zetten naar "Mode 1", waarbij Windows de controller automatisch als Xbox 360 controller herkent. Door middel van de knoppencombinatie "start" met "home" is de controller om te zetten naar "Mode 2", waarbij Windows de controller als een toetsenbord ziet en de software van Nacon een vereiste is. Toevoeging van deze twee verschillende modi is in onze ogen een groot pluspunt. Wanneer gebruik wordt gemaakt van "Mode 2" is de controller met enige configuratie in te stellen om gebruikt te worden met vrijwel ieder spel. Eigen experimentatie met een nieuw profiel heeft er toe geleid dat een ronde Heroes of the Storm met veel plezier gespeeld kon worden. 

Tot slot geeft de website van Nacon je de mogelijkheid om je eigen gemaakte profielen te uploaden, waar deze vervolgens te vinden zijn door andere GC-400ES Alpha Pad gebruikers. Op deze manier zal er, indien de community groot genoeg wordt, voor veel computerspellen een profiel beschikbaar komen, zodat niet iedereen aan de slag moet met het uitpluizen van een eigen profiel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam