Review: MasterPulse MH320 - budgetsegment headset

Door Heath, 21-09-2017 12:00

Gebruikerservaring - MasterPulse MH320


Een van de allerbelangrijkste zaken bij een headset is natuurlijk hoe deze op het hoofd aanvoelt. Het gewicht van de MasterPulse is zeker genoegdoenend te noemen en de druk die hij op de zijkant van het hoofd uitoefent valt zeker mee. In combinatie met het geveerde systeem van de hoofdband is er weinig aan het gewicht van de headset te voelen. 

Wanneer we die hoofdband van dichtbij bekijken, zien we een dunne kabel van staal door de hoofdband lopen. Deze is waarschijnlijk bedoeld om de band niet verder te laten uitrekken dan dat er audiokabel door de headset heen loopt, om op die manier potentiële kabelbreuk tegen te gaan.

Natuurlijk hebben we gecontroleerd of dit het geval is. Het lijkt er op dat ons vermoeden klopt: de hoofdband is niet ver genoeg naar buiten te rekken om kabelbreuk te doen optreden. Hierbij viel het op dat de metalen boog over de headset, die overigens voor een irritante resonante trilling zorgt bij beweging van de headset, de hoofdband ook tegenhield. Vanaf de zijkant is beter te zien hoeveel kabel er ongeveer is, wat een idee geeft over hoe ver de hoofdband te verstellen is.

Hoewel de eerdergenoemde metalen hoofdboog wel voor een betere pasvorm van de koptelefoon zorgt en hem goed op zijn plek op het hoofd houdt, heeft deze wel een groot nadeel. Zoals gezegd heeft deze last van een nare resonante trilling die om wordt gezet in een hoorbaar geluid door de headset heen. Tijdens het gebruik is het dus aan te raden om de headset niet te verstellen, anders is nog enkele seconden na te genieten van dit feit. 

Wat betreft de kwaliteit van de microfoon, hier is niets op aan te merken. Wanneer gebruik wordt gemaakt van TeamsSpeak met de Opus Voice codec op kwaliteit 10, is er geen onderscheid te maken tussen de microfoon van de Steelseries H Wireless (€299) en deze Cooler Master. Wanneer de input van de microfoon rechtstreeks wordt opgenomen en niet door een codec die voor compressie bedoeld is wordt gehaald, is wel degelijk een verschil te horen. Het geluid komt wat blikkerig en metaalachtig over.

Aangekomen bij het geluid van de headset: die presteert in onze ogen goed genoeg voor de prijsklasse waar deze MasterPulse MH320 in wordt geplaatst. De connectoren zijn 3,5mm jacks die er gold-plated uitzien, één voor audio naar de headset en één voor de microfooninput naar de computer. 

Dit geeft de gebruiker vrijheid om de headset te gebruiken op apparaten die niet over een USB-aansluiting beschikken, zoals bijvoorbeeld een televisie. De televisie zou dan wel minder dan 2 meter bij de zitplaats weg moeten staan. Let er wel bij op dat door de afwezigheid van een USB-connector de geluidskwaliteit sterk afhangt van de geluidskaart in de computer. De computer waar wij de headset mee hebben uitgeprobeerd, beschikte gelukkig over een goede onboard chip op het moederbord waardoor de geluidskwaliteit daar niet onder hoefde te lijden. 

Het geluidsprofiel van de koptelefoon willen we lekker gebalanceerd noemen. Er is geen overdreven focus op lage tonen, zoals bij gaming headsets nog wel eens het geval wil zijn, waardoor midden en hoog ook nog steeds hoorbaar blijven. De 40 mm drivers zijn in staat om zowel hoog, midden als lage tonen goed te weergeven. Niets uitstekends of baanbrekends, maar dat is niet waar deze koptelefoon voor wordt aangeschaft. Toch blijven we regelmatig last houden van de metalen band om de koptelefoon heen die voor trillingen zorgt. 

Tot slot de inline volumecontroller en muteknop. De draaischijf geeft jammer genoeg niet heel erg veel feedback en hierdoor kan het voorkomen dat het volume verder wordt aangepast dan de bedoeling was. Ook heeft deze de vreemde bijwerking dat wanneer hij op een laag niveau wordt gezet, het geluid bij de linkeroorschelp in volume afneemt en bij de rechter gelijk blijft. De schijf stelt je gelukkig wel in de gelegenheid om volledig te muten. De schuifknop voor mute is wel goed. Deze heeft een zeer goed voelbare klik en heeft genoeg profiel om gevonden te kunnen worden met de vingers zonder daarbij naar beneden te hoeven kijken. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam