Best Buy Guide 2014 - 2

Door Azlannagh, 31-03-2014 12:00

Mainstream game-pc door Perkouw:

Processor Intel Intel Core i5 4670K Boxed € 189
Moederbord Intel MSI Z87-G45 Gaming € 120
Grafische kaart Asus GTX 770 DCII OC 2GB € 280
Behuizing Corsair Carbide 330R € 74
CPU-koeler Stock-koeler € 0
Geheugen Crucial Ballistix BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU € 55
Voeding Cooler Master VS V550S € 78
SSD Crucial M500 240GB € 91
HDD Seagate Barracuda 7200.14 ST1000DM003 1TB € 47
Optie:    
Optische drive Samsung SH-224DB € 18
Totaal zonder optie   € 934
 

 

Gemiddelde prijzen van 30 maart uit de Tweakers.net-prijsvergelijker


 

Processor

Voor een mainstream computer hebben we een I5 4670K Boxed uitgekozen. Deze wordt geleverd met een processorkoeler. Wil je gebruik maken van de unlocked multiplier? Dan kan het verstandig zijn om over te stappen naar een andere koeler. Al is overklokken met deze processor leuk, het is niet noodzakelijk. De processor kan prima uit de voeten met hedendaagse games. 

 

 

 


 

Moederbord 

Voor een geschikt moederbord kwamen we uit bij MSI. Met de MSI Z87-G45 Gaming hebben we ze een erg interessant moederbord op de markt en eentje dat uitgerust is met een Z87-chipset. Naast de gebruikelijke aansluitingen vinden we vier DDR3-sloten en een zestal SATA-600-poorten. Het is ook leuk dat MSI de optie bied om een mSATA-SSD te plaatsen. De snelheid wordt echter wel gedeeld met een SATA-600-poort. 

 


Grafische kaart 

We namen hem zelf al onder de loep, de Asus GeForce GTX 770 2GB DirectCU II OC. De kaart kent een uitstekende prijs/prestatieverhouding. De GPU kent een maximale clock van 1.1GHz en de 2GB aan GDDR5 geheugen klokt op 7,01GHz. Recente games zijn goed speelbaar op deze kaart en onder full load is de kaart ook nog eens erg stil. De kaart gaat aardig gelijk op met de 280-serie van AMD. Ook qua prijs zijn de 770 en 280 aan elkaar gewaagd. De 280 hebben we dan ook als optie bijgevoegd

(zie onder).

 

 

Behuizing

Een gelikt moederbord, een stille videokaart. Wat voor kast kies je daarbij? Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, maar wij kiezen in ieder geval voor de 330R van Corsair. De kast hebben we eerder al gereviewd en hij beviel ons uitermate goed. De kast bied voldoende inbouwmogelijkheden en is daarbij ook nog eens stil. De kast beschikt zelf over een tweetal fans en biedt plaats aan maximaal 5 fans. Al is het ook mogelijk om aan de slag te gaan met waterkoeling in deze kast.

 


 

Geheugen

Qua geheugen zijn we op zoek gegaan naar de goedkoopste reepjes die we konden vinden. Het heeft niet veel zin om te investeren in sneller geheugen. Dat wordt pas interessant wanneer je over een veel groter budget beschikt en zelfs dan is de winst marginaal. In ons geval kwamen we uit bij de Crucial Ballistix BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU. Deze kit bestaat uit twee reepjes van elk 4GB groot. Het is allemaal niet bepaald uit de productnaam te herleiden, maar de reepjes doen hun werk op 1600 MHz.

 Voeding

Eén van de belangrijkste componenten bij het samenstellen van een computer is de voeding. Het is een goed idee om hierop niet te besparen, want een goede voeding kan je ook meerdere keren hergebruiken bij het bouwen van latere computers. In ons geval hebben wij gekozen voor de Cooler Master VS V550S. De voeding is niet alleen toereikend genoeg voor het hele systeem, maar heeft ook nog eens een 80 plus gold certificering. De voeding is dus ook nog eens zuinig te noemen.

 


 

SSD

Crucial heeft onlangs een flinke prijsdaling ingezet. Met als gevolg dat we nog ruim binnen het budget kunnen blijven wanneer we een 240GB model uitkiezen. De Crucial 2.5" M500 240GB is niet alleen gunstig geprijsd maar kent ook nog eens uitstekende prestaties, zie ook onze review van het 480GB exemplaar.

 

 


 

Harde schijf

Aangezien een 240GB SSD mogelijk niet aan al je opslagbehoefte voldoet, hebben we hier nog een 1TB harde schijf bijgezet.

 

 

 


Opties: 

AMD videokaart

MSI Radeon R9 280X GAMING 3GB. Een prima alternatief voor de 770. Op het moment van schrijven is deze bovendien ietwat gunstiger geprijsd dan de 770. De kaart kent nagenoeg gelijke prestaties als de 770 al toont de 280X zijn spierballen pas echt wanneer je deze gebruikt bij een hogere resolutie (2k).


Optische drive 

Veel mensen hebben nog een hele collectie aan DVD’s en CD-ROM’s. Deze collectie wil je zelfs af en toe nog gebruiken. Een optische drive is dan noodzakelijk en daarom voegen wij er een toe als optie aan ons systeem. Wij hebben gekozen voor de Samsung SH-224DB, omdat deze gunstig geprijsd is. Net zoals bij het geheugen geldt hier eigenlijk dat je het best e kan kiezen voor de goedkoopste optische drive. Bijna alle optische drives bieden dezelfde prestaties. 

 


 

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam