Best Buy Guide 2015 - Ultra Budget special

Door Perkouw, 09-10-2015 12:00

Best Buy Guide 2015 - Ultra-Budget


Ultra Budget gaming pc door Carambola:

Processor Intel Intel Pentium G3258 Boxed € 66
Moederbord Intel MSI H81M-P33 € 38
Grafische kaart MSI GeForce GTX 750 Ti 2GB (v1) € 119
Behuizing Sharkoon VG4-S € 28
Geheugen Crucial Ballistix BLS2CP4G3D1609DS1S00CE € 41
Voeding be quiet! Pure Power L8 400W €49
HDD Seagate Desktop HDD ST1000DM003, 1TB € 46
Optie:    
Optische drive Samsung SH-224DB Zwart € 14
CPU-koeler Scythe Tatsumi € 20
Totaal zonder optie   € 387

Prijzen van 8 oktober uit de Tweakers.net-prijsvergelijker


Processor - Intel Pentium G3258

Als goedkopere variatie op het budgetsysteem hebben we bij ultrabudget gekozen voor de Intel Pentium G3258. Dit is een dualcore processor zonder hyperthreading en op zichzelf is het niet een heel bijzondere processor. Wat dit model echter interessant maakt, is dat men met de G3258, net als bij de K modellen, kan overklokken. Zonder al te veel moeite hebben mensen op diverse fora 4,5 GHz of meer behaald en dat is een flinke boost ten opzichte van de 3.2 GHz waar hij normaal op draait. Mocht je later de processor willen upgraden, dan kan je prima de i5 4460 uit het budgetsysteem gebruiken. 

 


Moederbord - MSI H81M-P33

Het moederbord is iets gewijzigd ten opzichte van het budgetsysteem. De reden hiervoor is dat het maar met een select aantal H81 moederborden mogelijk is om te overklokken. Overigens is het ook mogelijk om een B85 of Z97 moederbord te pakken, maar hiermee stijgt wel de totaalprijs aanzienlijk. Van de H81M-P33 weten we in ieder geval zeker dat overklokken mogelijk is, zo demonstreert deze review van Tomshardware. Verder is het niet echt een spannend bord: er kan 16GB geheugen in geprikt worden, één videokaart en de netwerkchip en audiochip van Realtek zijn niet heel bijzonder, maar 'it gets the job done'.

 


Grafische kaart - MSI GTX 750 Ti 2GB (v1)

De 750 Ti is een bijzonder zuinig kaartje van NVIDIA, zo zuinig zelfs dat de meeste modellen geen 6-pin stekker hebben. De 750 Ti staat bekend als een echt werkpaard voor gamers, maar hij weet toch aardig wat games op 60 fps te draaien met low/medium settings op een FullHD resolutie. Je kan natuurlijk ook voor meer effecten kiezen en een lagere framerate, want hetzelfde doet men bij de consoles zoals de Xbox One en PS4. Het is in ieder geval een ontzettend leuk instapkaartje, waarvan de MSI variant slechts 120 euro kost. Samen met de processor is dit één van de meest logische kandidaten om in een later stadium te upgraden.

 


Behuizing - Sharkoon VG4-S

Voor de behuizing hebben we deze keer gekozen voor een behuizing uit de stal van Sharkoon. De gekozen VG4S is vooral functioneel en goedkoop. Alle gekozen hardware past er in en de koeling wordt voorzien door middel van twee fans. Daarnaast is er ook nog wat ruimte achter het moederbord om kabels weg te werken en ook de nodige uitsparinkjes om zipties aan vast te maken, zijn aanwezig . Voor een kleine meerprijs is er ook een versie met een venster en LED-verlichting in de behuizing zelf.

 


Geheugen - Crucial Ballistix BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU

We twijfelden in het begin of we voor 4GB of 8GB aan geheugen zouden gaan, maar uiteindelijk zijn we toch voor 8GB gegaan. Het gekozen moederbord heeft namelijk maar twee DIMM-slots, dus upgraden zou betekenen dat je twee nutteloze modules overhoudt die je weer moet verkopen of bewaren. Op het moment van schrijven is de meerprijs voor 8GB ongeveer 15 euro, dus voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

 


Voeding - be quiet! Pure Power L8 400W

be quiet! levert in deze editie de voeding voor het ultra budgetsysteem. De Pure Power L8 400W is een prima voeding met Bronze certificaat. be quiet! heeft de Pure Power L8 voorzien van zijn eigen Silent Wing fan die stiller is dan reguliere fans die we doorgaans in voedingen aantreffen. Eigenlijk is een 400 Watt voeding een beetje overkill voor dit systeem maar de Pure Power L8 heeft wel twee 8-pin stekkers voor videokaarten, waardoor er dan niet meteen een nieuwe voeding nodig is in het geval van een videokaartupgrade. Het prijsverschil tussen een 300W en 400W variant is ongeveer 15 euro.

 


HDD - Seagate HDD ST1000DM003 1TB

Geen SSD ditmaal, dat vonden we in dit geval een stukje luxe dat niet noodzakelijk is voor het functioneren van het systeem. Voor een sneller aanvoelend systeem kan er altijd nog op een later tijdstip een SSD worden toegevoegd als schijf om het besturingssysteem op te zetten. De HDD van Seagate heeft 1 TB aan opslag en dat leek ons wel voldoende voor een aardige steamlibrary.

 

 


Optie:


CPU-koeler - Scythe Tatsumi

Voor een niet al te extreme overklok van 4 GHz is de standaardkoeler voldoende, maar om het onderste uit de kan te halen (lees 4,5GHz of meer) is een koeler voor de processor wel raadzaam. Om jullie niet teveel op kosten te jagen hebben we de Scythe Tatsumi als optie aangeboden. De Tatsumi is een compact model waardoor het installeren van de koeler makkelijker is. Hij is misschien wat luidruchtiger dan de duurdere koelers, maar altijd nog stiller dan de koeler die je van Intel krijgt en hij koelt afdoende. Met een prijs van rond de 20 euro is hij ook nog eens betaalbaar.

 


Optische drive - Samsung SH-224DB​

Voor de gamers die nog veel games op een CD-ROM in de kast hebben liggen, is een optische drive vaak geen overbodige luxe. Daarom hebben wij weer een goedkope optische drive onder de opties vermeld. Dit gekozen model voldoet prima en zal je complete collectie goed kunnen afspelen.


 

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam