Wat zijn de valkuilen bij een voeding?

Door Perkouw, 07-12-2015 12:00

80-plus certificering - Waarom investeren in een goede voeding?


Bovenstaande afbeelding laat de verschillende 80-Plus certificeringen zien. Inmiddels is hier Platinum en Titanium aan toegevoegd die net weer wat efficiënter zijn dan de Gold-certificering. Voor het gemak focussen wij ons even op boventaande afbeelding. Wat houdt deze certificering nu eigenlijk in? We zien een drietal scenario's waarin de voeding een bepaalde mate van efficiëntie moet behalen bij een belasting van 20%, 50% en 100%.

Als consument is dit lastig na te gaan, want met een multimeter of software is dit niet te meten. Hoe meet je dit dan wel? Juist, met professionele apparatuur. Deze apparatuur is, helaas, allesbehalve goedkoop. Gelukkig was Cooler Master zo vriendelijk om ons toe te laten in hun testlab om onze test uit te voeren.

Het begint allemaal met de voeding zelf, een V650 van Cooler Master met een 80-plus Gold certifciering, en bovenstaande tabel. De fabrikant zal altijd op de voeding zelf of in een boekje meegeven wat de specificaties van de voeding zijn. Met deze gegevens kan je een berekening maken welke voltages je moet gebruiken op de verschillende lijnen om een bepaalde belasting te genereren. 


Dan is het tijd om de voeding zelf aan te sluiten. Cooler Master heeft hiervoor een speciaal PCB ontwikkeld waarop je alle aansluitingen terug vindt, van de 8-pin stekker(s) voor je videokaart tot de 3-pin stekker(s) die je kunt gebruiken  om een fan van prik te voorzien. Belangrijjk is dat je probeert om alle kabels die je voeding heeft aan te sluiten om zo realistisch en accuraat mogelijk te kunnen meten.


De volgende stap is het instellen van alle apparatuur. Met de tabel die we eerder hebben gemaakt weten we nu welke waarden we bijvoorbeeld op de 12V lijn willen instellen. Belangrijk, want simpel gezegd, wil je natuurlijk niet dat hetzelfde vermogen dat je naar je videokaart stuurt over de aansluiting gaat die je gebruikt om je fans van stroom te voorzien. Na alles ingesteld en klaargezet te hebben, kan je beginnen met het testen van je voeding.

Eenmaal alles ingesteld kan je de load doorsturen naar de voeding en dan is het wachten geblazen. In ons geval hebben we zo'n 10 minuten gewacht om de voeding op te laten warmen. Hierna was het tijd om alle waarden van de voeding uit te lezen. Deze noteerden we, in wederom, een handige tabel. Zie hieronder.

In deze tabel, voorzien van flink wat formules, kunnen we al onze gemeten waarden kwijt op de verschillende lijnen. Eenmaal ingevuld rolt hier een percentage uit, met name efficiëntie van je voeding. Van laag naar hoog, 90,62% , 92,14% en 89,64% bij respectievelijk 20%, 50% en 100% load. De V650 was een 80-Plus Gold gecertificeerde voeding. Dit wil zeggen een efficiëntie van 87%, 90% en 87% bij de eerder genoemde belasting.

Wat opvalt is dat de V650 zelfs beter presteert dan zou moeten volgens de certificering, een extra teken dat we te maken hebben met een kwaliteitsvoeding - al zijn er tal van andere zaken die gemeten worden denk aan ripple en noise. Dit staat voor de ruis die optreedt na het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom. Hoe lager hoe beter. Waarom? Hogere waarden kunnen voor instabiliteit zorgen en de levensduur van je voeding aanzienlijk verkorten. Hiervoor hebben fabrikanten zich onder andere aan de ATX-specificatie te houden.

Wij hebben alleen nog maar kortstondig de efficiëntie gemeten van een voeding. Zoals je ziet komt daar aardig wat bij kijken en het is erg fijn om te weten dat fabrikanten deze tests, naast nog een flink aantal andere tests, verplicht moeten uitvoeren om in aanmerking te komen voor een 80-Plus certificering.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam