Recap: Het najaarsoffensief in videokaartland

Door Roberto, 08-11-2013 12:00

 

Na een rustige zomer waarin er geen grote aankondigingen werden gedaan in GPU-land, is het de laatste weken drastisch drukker geworden. In mei kwam Nvidia al met de nieuwe GeForce GTX 7xx-serie ondanks het feit dat de snelste kaart op dat moment nog steeds de GTX Titan was. AMD had hierop al gereageerd met de Radeon HD 7990 en deze versloeg qua prestaties de GTX Titan. De HD 7990 is op dit moment van schrijven nog steeds de videokaart met de hoogste scores en prestaties, maar niet de snelste GPU, uiteraard. En het lijkt alsof het voor het groene kamp vooral te doen is om de snelste GPU te hebben.

Nvidia had dus sinds mei de rest van het hogere segment in handen met de GTX 780 en GTX 770. In de maanden hierna verbeterde Nvidia haar GeForce drivers en de GTX 780 kwam al snel in de buurt van de prestaties van een GTX Titan. Vooral de overklokte kaarten wisten de GTX Titan op den duur te verslaan en dat terwijl deze videokaarten enkele honderden euro’s goedkoper waren. De GTX 780 heeft de GTX Titan dus irrelevant gemaakt.

AMD hield zich tijdens de geruchten en de officiële aankondiging van de nieuwe Nvidia GeForce videokaarten rustig, terwijl op dat moment de Radeon HD 7000-serie toch al meer dan een jaar oud was. AMD gaf de verkoop van de Radeon videokaarten toch nog een grote boost toen het begon met de 'Never Settle' gamebundels. Voor €350 kreeg je een Radeon HD7970 en drie gratis triple-A games. Ook bij de andere AMD videokaarten kon men gratis games ontvangen. Nvidia had de Geforce GTX 780 daarentegen een prijskaartje van €650 meegegeven en hierbij ontving men geen games. De veel snellere GTX 780 werd hierdoor toch redelijk uit de markt geprijsd.

De GeForce GTX 770 was qua prijs en prestaties een veel betere keuze dan het rode equivalent. Deze videokaart werd met een adviesprijs van €400 rechtstreeks tegenover de HD 7970 GHz Edition geplaatst. De GTX 770 was een verbeterde GTX 680 en de groene kaart maakte het de HD7970 GHz Edition erg moeilijk. In het middensegment had Nvidia daarnaast met de GTX 760 een erg sterke aanbieding neergezet. Voor een adviesprijs van €240 kreeg je een videokaart die beter was dan de Radeon HD 7950 van AMD. Het rode kamp bleef echter rustig en had niet het vermogen om een prijzenoorlog met het groene kamp te beginnen in dat segment.

Het bleef lange tijd onduidelijk wanneer AMD met een antwoord zou komen op de laatste groene lichting. AMD had het de laatste tijd erg druk gehad, want het was tevens bezig met het ontwikkelen van de grafische hadware van beide next-gen consoles. Er waren veel geruchten over de mogelijke Radeon HD9000-serie, maar die waren er al sinds het begin van 2013. In september werd door AMD bekendgemaakt dat op 25 september op het vulkaaneiland Hawaii een presentatie gehouden zou worden. Er kwam niet veel meer informatie naar buiten, maar het gerucht deed de ronde dat het om AMD Radeon zou gaan. Maar wat zouden we te zien krijgen?

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam